Seglarskola

Passa på att lära dig segla i sommar! Föreningen Sandö Hamn arrangerar seglarskolor med optimistjolle och 2-krona. Seglarskolan vänder sig till barn och yngre tonåringar som vill lära sig segla och bekanta sig med livet till sjöss. Genom att prova på att segla jolle får ni snabbt förståelse för seglingens grunder vilket samtidigt kan vara en bra introduktion till att segla större båtar.



Föreningen SandöHamn har ett antal egna optimister. Dessa används i kursverksamheten och finns även för utlån. Föreningen har sedan några år tillbaka även två stycken 2 Kronor. Dessa hoppas vi att även äldre ungdomar i alla åldrar skall kunna segla. Vi hoppas att få återkomma med mer information om aktiviteter. Mer information om rutiner och tillgänglighet fås genom att skicka ett mail till seglarskolan@sandohamn.com.

Handbok för 2-krona.

Vill du engagera dig i seglarskolan eller bara få mer information kontakta gärna ansvarig ledare Kjell Johansson.

Ansvarig ledare Seglarskolan

Kjell Johansson

0707-60 86 33


Utbildningen

God sjömanskunskap går naturligt hand i hand med ägande av båt och medlemskap i Sandö Hamn, som ideell förening vi anser vi det viktigt att erbjuda våra medlemmar egen arrangerade utbildningar. Inför varje säsong utvärderar vi vilka utbildningar vi skall arrangera och därför tar vi tacksamt emot förslag och idéer om vilka utbildningar medlemmar vill se inom förening.

Vi har träffat avtal med Sjösportskolan gällande utbildningar. För mera information kontakta utbildning@sandohamn.com

Förarintyg

Förarintyget låter dig ta rodret ombord! Kursen ger dig grundläggande kunskap i navigation, sjövett och säkerhet.

I effektivt och högt tempo går vi igenom navigation, väjningsregler och säkerhet på sjön. Under båtpraktiken får du möjlighet att pröva dina nya kunskaper i verkliga situationer och mycket av det du lärt dig kommer att falla på plats.  Ett Förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Kursen avslutas med en skrivning för NFB:s Förarintyg.

Läs mer på: http://www.sjosportskolan.se/fritid/kurs/forarintyg/

Kostnad 2023
1000:- för kursen (vid 10 anmälda) plus
635:- för kursmaterial och
450.- för examination som betalas direkt till förhörförrättaren.
50:- för NFB’s Blå intygsbok om du ej har en sen tidigare

När:
Nytt datum kommer. Men någon gång mellan januari och mars på en helg. Förhöret är kl 17:00 den sista dagen.

Kustskepparintyg

Kustskepparintyget är inte bara ett bevis på att du är en mycket god fritidsseglare eller båtförare, utan också ett krav för dig med större fritidsbåt.

Under kursen kommer du bl.a få lära dig att navigera med hjälp av sjökort både inom och utomskärs och med hänsyn till missvisning, deviation.  Navigera efter fyrar, att göra man-överbord-manöver, använda GPS, plotter och radar samt att utföra positions- och deviationsbestämning och mycket mer. Båtpraktik ingår i kursen och förarintyg krävs för att genomför kursen.

Läs mer på: http://www.sjosportskolan.se/fritid/kurs/kustskeppare-direkt/

Kostnad:
1000:- för kursen (vid 10 anmälda)
895:- Kustskepparpaket , har du redan Sjösportskolans förarpaket så behöver du endast det kompletterande kustskepparmaterialet för 170;- 450.- för examination som betalas direkt till förhörförrättaren.
ICC (valfritt) tillkommer med 1795:-(obs vid ICC är sjösportskolans båtpraktik obligatorisk).

När:
Nytt datum kommer. Men någon gång mellan januari och mars på en helg.
Datum för dagpraktik bestäms senast vid kursstart. Förhör ske nån av dagarna i veckan efter sista kursdag så att tid finns för att läsa hemma.

SRC (VHF) Certifikat – en populär kurs i Sandöhamn!

VHF-radio är en bra försäkring till havs och ett kul redskap i vardagen. Detta är en kurs för dig som gärna seglar ut på farvatten utanför mobiltäckningen. .

För att få använda din VHF-radio krävs att du har det internationella SRC/VHF-certifikatet.
Kursen innehåller praktiska övningar med nöd-, il- och varningsanrop samt bokstavering. Vi går igenom trafikteknik, GMDSS/DSC och hur sjöräddning är organiserad i Sverige och utomlands. Alla får testa att göra riktiga anrop. Kursen följer NFB:s kursplan och avslutas med uppskrivning för certifikatet.

Läs mer på: http://www.sjosportskolan.se/fritid/kurs/vhfscr-0/

Priser 2023:
500:- för kursen (vid 10 anmälda)
170:- Kursbok (VHF till Sjöss)
450:- förhörsavgift som betalas till förhörsförrättaren.
50:- för NFB’s Blå intygsbok om du ej har en sen tidigare

När:
Nytt datum kommer. Men någon gång mellan januari och mars. Endagskurs på en helg. Förhöret är på sen eftermiddagen samma dag. Om ni vill redan nu anmäla ert intresse för att gå någon kurs eller har frågor kring kurserna eller förslag på andra kurser som ni skulle vilja se att vi håller i Sandö, så hör av er på utbildning@sandohamn.com

För mer information

Emma Modin Albertsson

0708-51 89 29


HLR utbildning

HLR är en förkortning av Hjärt-LungRäddning. Hjärtstopp kan drabba vem som helst och var som helst. Det bästa du kan göra är att lära dig HLR så du är förberedd om det skulle drabba någon i din närhet. Vid ett plötsligt hjärtstopp hamnar hjärtat i ett slags elektriskt kaos. Hjärtat står och skakar och kan inte pumpa runt blodet i kroppen. Med hjälp av HLR hjälper du hjärtat att manuellt pumpa runt och syresätta blodet i kroppen. Tyvärr kan endast HLR inte alltid starta om hjärtat utan ibland behövs det en hjärtstartare eller defibrillator för att ge en elchock. Genom att ge hjärtat en elchock så hoppas man att man kan bryta kaoset i hjärtat och att chocken ska skaka om hjärtat så det hittar rätt takt igen. Varje år drabbas ca 10 000 personer av ett plötsligt hjärtstopp i Sverige.

HLR


Du får grundläggande kunskaper i hur du ska göra vid ett eventuellt nödfall dären person har fått hjärtstopp eller liknande.
Kursen ger dig kunskap i:
Hjärtlungräddning
Luftvägsstopp
Information om hjärtstartare
Med mera…

Kursen leds av vår ’egna’ Kjell Bergén i Klubbstugan, Sandö Hamn
Datum för 2024 kommer inom kort
Antalet platser är begränsat, först till kvarn!

Sjösäkerhetsutbildning

Genom Sandö Hamns medlemskap i VBF (Västkustens Båtförbund) har samtliga medlemmar möjligheten att delta i en sjösäkerhetsutbildning arrangerad av Sjösäkerhetsskolan Öckerö och kursinnehållet varier år från år.

 

Nedan står några exempel på tidigare kurers innehåll:

  • Akutsjukvård
  • Säkerhetsutrustning ombord
  • Person i vatten
  • Gasol ombord
  • HLR
  • Brandbekämpning
  • Nödbloss/raketer
  • Nödkommunikation

 

Kursen innehåller mycket nyttig information och är väldigt uppskattad av alla som har deltagit, kunskap är aldrig tungt att bära på!

 

För anmälan och mer information kontakta Jonas Turitz.